janita-naaijer-portret

MIJN REIS NAAR HEELHEID & INTEGRATIE

Als kind voelde het alsof
ik een web van waarheid,
verbinding en zin waarnam achter de direct zichtbare werkelijkheid.

Een wereld die voor de mensen om mij heen onzichtbaar was, maar zó voelbaar en werkelijk voor mij. Al van jongs af aan stelde ik mezelf vragen over de aard en de zin van het leven. Ik wilde weten wat andere mensen drijft en raakt en probeerde te begrijpen welke wetten er schuilgingen achter de zichtbare werkelijkheid.

Door de jaren heen heb ik woorden gevonden om uitdrukking te geven aan de innerlijke wereld die me van jongs af aan zo vertrouwd is. Ik vond resonantie bij denkers en schrijvers zoals Carl Jung, Joseph Campbell, Hella Haasse en Karen Armstrong. En voel verwantschap met het esoterisch christendom, het soefisme en de filosofie en spiritualiteit van verschillende Native American volken. Dat wat ooit zo pijnlijk was en me jarenlang het gevoel gaf anders te zijn, is nu een grote vorm van geluk en vervulling geworden.


STORMACHTIG
Mijn uiterlijke pad liep van een rustige jeugd op het platteland in Oost-Groningen, via de jeugdtheaterschool, naar de studies journalistiek en psychologie. Er volgde een carrière als journalist en alignment - en business coach. Uiterlijk zag het er al die tijd vrij gepolijst uit, maar in mijn innerlijke wereld ging het er vaak stormachtig aan toe.

Toen ik - begin twintig - psychologie studeerde en de DSM (het diagnostisch handboek van psychische en psychiatrische ‘aandoeningen’) in mijn hoofd stampte, diagnosticeerde ik mezelf (oh, de ironie!) met complexe PTSS en ADD. Ik flirtte later nog even met hooggevoeligheid (HSP) en hoogbegaafdheid.

Your vision will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakens.
— Carl Jung

Maar diep van binnen wist ik dat dat slechts stukjes van een oppervlakkige puzzel waren - hooguit wegwijzers, maar nooit het hele antwoord. En vanuit de toeschouwersrol die me destijds nog zo vertrouwd was, voelde ik ook hoe de drukkende tijdgeest een rol speelde en haaks stond op mijn verlangen naar integriteit, menselijkheid en verbinding.

ONMETELIJKE KRACHT
Hoe mens te zijn, in deze tijd?’ was jarenlang een vraag die me uit noodzaak bezighield, omdat ik geen idee had hoe ik ooit een stabiel en gelukkig leven zou kunnen leiden in de wereld van nu. Tegelijkertijd was er ondanks of misschien juist dankzij alle uitdagingen die het leven me aanreikte, een onmetelijke kracht in mij die altijd weer opstond, de helingsreis voortzette en bleef geloven dat er ooit een einde zou komen aan de diepe eenzaamheid en innerlijke chaos.

Zij – die zachte, maar besliste kracht in mij, noem het de ziel - heeft uiteindelijk na jaren gelijk gekregen. Ik ben thuisgekomen. In mezelf, in de wereld en in steeds meer heelheid. Een reis die zich nog steeds voortzet en waarin zoeken is veranderd in een dagelijks vinden en her-inneren.

‘You are not a drop in the ocean.
You are the entire ocean in a drop.’

— Rumi

PLAATSMAKEND VOOR LICHT
Van controle en angst, naar loslaten en leven uit liefde. Met de stroom méé. De inspiratie volgend. Wat wil er nu dóór me heen geboren worden?

Waar als ik journalist hard op zoek was naar een objectieve waarheid en als business coach met de meest doordachte en slimme strategieën op de proppen kwam, kàn ik tegenwoordig nauwelijks nog bedenken waarover ik ga schrijven. Het ontstaat. Als de waarheid van dat moment. Meestal op het snijvlak van innerlijke transformatie, roeping en tijdgeest.


NIEUWE WERELD
De woorden komen zoals ze willen en ik vind daar steeds minder van. De (achteraf gezien!) hoogdravende ideeën over impact willen maken, zijn verdwenen. Of misschien zijn ze getransformeerd, naar de intentie om innerlijke transformatie toegankelijk te maken. Om op een eerlijke, rauwe en gelaagde manier te schrijven over de reis naar heelheid die zoveel mensen in deze tijd maken – dwars door het donker heen, plaatsmakend voor het Licht, zodat we van daaruit samen vorm kunnen geven aan een nieuwe wereld.

Liefs,

janita-naaijer-portret